26 Nisan 2013 Cuma

KATZ-LAZARSFELD SUNU

DEFLEUR’UN İLETİŞİM MODELİ


Melvin DeFleur’un(şekil-4) iletişim modeli aslında Shanon ve Weaver’in Matematiksel İletişim Modeli’nin geliştirilmiş hâlidir. DeFleur, Matematiksel İletişim Modeli’ndeki gürültü faktörünün yanında, sürece geri bildirimi de ekleyerek süreci çizgisel modelden döngüsel modele dönüştürmüştür. Burada önemli olan gönderici ve alıcının gönderilen mesajın anlamı üzerinde uzlaşmalarıdır.






REFERANSLAR
1) Onur Çoban, www.onurcoban.com
2) ataturkhalklailiskilervetanıtım.wordpress.com

SHANON-WEAVER’IN MATEMATİKSEL İLETİŞİM MODELİ


   İletişimin bir bilim olarak kabul edildiği 20. yüzyılın en temel kuramlarından biri Shannon-Weaver Modeli’dir. Kitle İletişim kuramları açısından oldukça önemli olan bu model, sadece insan iletişiminin değil, elektronik iletişiminin de öncü modellerinden biri olmaktadır.  
  Bu modeli, 1949 yılında Claude Elwood Shannon (Şekil-1) ve Warren Weaver (Şekil-2) ortaklaşa yaptıkları bir çalışmayla bulmuşlardır. 
   Shanon ve Weaver 1940’lı yılların sonlarında geliştirdikleri iletişim modelini, kaynaktan hedefe doğru akan tek yönlü bir enformasyon (iletiler seti) olarak görürler.
   
   
  Bu iki isim aslında matematik ve elektronik gibi alanlarda çalışma yapıyorlardı, ancak 2. Dünya Savaşı ve sonrasında yaptıkları çalışmalar, Kitle İletişimine yön verdi. Shannon ve Weaver’ın çalışmaları Ana Akım İletişimi olarak değerlendirilmektedir. ShannonWeaver modeli çizgisel bir yapıdadır. (şekil 3)


REFERANSLAR
1) Onur Çoban, www.onurcoban.com
2) ataturkhalklailiskilervetanıtım.wordpress.com