13 Mayıs 2013 Pazartesi

SOSYAL MEDYA MECRALARI

Mikroblog servisleri
Bir blog yayın biçimidir. Geleneksel blogdan farkı kısa cümleler, anlık fotograflar veya video linkleri gibi küçük içerik parçalarını paylaşmak için ortam sağlar. Twitter, tumblr gibi sosyal paylaşım siteleri buna örnek verilebilir.





Fotoğraf paylaşım siteleri
Flickr, picasa, instagram en çok kullanılan ücretsiz fotoğraf paylaşma ve düzenleme siteleridir. 






Video paylaşım servisleri
Youtube, dailymotion, alkislarlayasiyorum en bilinen video paylaşım siteleridir.






Blog servisleri
Ücretsiz olarak blog sahibi olmanızı sağlar.Dünyada en çok kullanılan blog servisleri google'ın desteklediği blogger ve wordpressdir.






Geolocation Servisleri

Geolocation(coğrafik yer) tarayıcının kendi içindeki komutları kullanarak kullanıcının yerinin saptanmasıdır. Web uygulamalarında kullanılan ve sayısız avantaja sahip bu teknoloji tarayıcıların sahip olacağı en ilginç özelliklerden de biridir. 




İnteraktif Sözlükler
Sözlükler; sosyal medya siteleri ve forumlara nazaran daha kitlesel etkileşimlerin gerçekleştiği ortamlardır. Sözlükte yazılanlar, herkesin gözü önündedir ve herkes aynı düzeyde cevap hakkına sahiptir. Ülkemizde en çok takip edilen sözlükler; ekşisözlük, incisözlük, uludağsözlük


Profesyonel iş ağları
Kendini özgürce ifade etme imkanı sağlaması,
etkileşimli ve her an ulaşabilecek bir yapıda olması, iş ağı sayesinde yeni bağlantılarla tanışma, iş ağını genişletme, kolay bulunabilme ve erişilebilirliği arttırması profesyonel iş ağlarını günümüzde vazgeçilmez kılar.. En çok tercih edilen iş ağları;linkedin, kariyer.net, secretcv, yenibiriş.

Bookmarking Servisleri
Kullanıcılarına internet sayfalarını saklama, organize etme ve site kullanıcılarının eklediği sayfalar arasında arama yapabilme gibi imkânlar sağlar. Örneğin; socialmaker.

3 Mayıs 2013 Cuma

WWW (WORLD WİDE WEB) HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

WWW nedir?
Dünyadaki bilgisayarların birbiriyle iletişim kurabildiği, görüntü, ses, veri paylaşımının yapılabildiği global bir ağdır.

WWW nasıl çalışır?
Web’de yayınlamak üzere bilgi’nin tutulduğu dökümanlara web sayfaları denir. Web sayfaları, Web Serverları denen bilgisayarlarda tutulan dosyalardır.Web sayfalarını görüntüleyen bilgisayarlar Client yani kullanıcı bilgisayarlarıdır. Web kullanıcıları tarayıcı denilen programlar aracılığı ile web sayfalarını görüntüler.Yaygın kullanılan tarayıcılar Chrome, Firefox, IE, Safari

Tarayıcı sayfaları nasıl getirir?
Tarayıcı web sayfasının tutulduğu server’a istek göndererek sayfayı getirir. İstek HTTP standardında sayfa adresi içeren bir istektir.


Tarayıcı sayfaları nasıl görüntüler?
Hazırlanan her web sayfası (arka planında) tarayıcı tarafından nasıl görüntülenmesi gerektiğine dair komutlar içerir.Her tarayıcı bu komutları okuyarak sayfaları görüntüler.En yaygın kullanılan görüntüleme komutları HTML tag’leri olarak adlandırılır. Örneğin paragrafı ifade eden HTML tag’i şu şekilde görünür: <p> Paragraf HTML dökümanı içinde şu şekilde tanımlanır : 
<p> Bu bir paragraftır. </p>


Web standartlarını hangi kuruluş düzenler?
Dünya Çapında Ağ Birliği (World Wide Web Consortium ya da kısaca W3C) Ekim 1994'te Ağ'ın mucidi Tim Berners-Lee tarafınan MIT ve CERN bünyesinde kurulmuş uluslararası Dünya Çapında Ağ (WWW) standartlarını belirleyen örgüttür.

HTML nedir?
Html web sayfalarının yapımında kullanılan bir dildir.

CSS nedir?
CSS, uzun yazılışıyla Cascading Style Sheets veya Türkçesiyle Stil şablonları  bize sayfalarımız için global şablonlar hazırlama olanağı verir ve tek bir harfin stilini; yani renk, font, büyüklük gibi özelliklerini değiştirmek için de kullanılabilir.

XML Nedir?
XML kişilerin kendi sistemlerini oluşturabilecekleri, kendi etiketlerini tanımlayarak çok daha rahat ve etkin programlama yapabilecekleri ve bu belirlenen etiketleri kendi yapıları içerisinde standardize edebilecekleri esnek, genişleyebilir ve kolay uygulanabilir bir meta dildir.

JavaScript Nedir?
JavaScript, sunucu ve istemci uygulamaları için Netscape'in geliştirdiği, farklı platformlarda çalışabilen, nesne tabanlı bir lisandır. JavaScript ufak ve sade bir lisandır. Herhangi bir sistem lisanı kadar yetenekli olmasa da internet tarayıcılarında HTML içine ve uygulamalara kolayca eklenip sayfaya dinamizm kazandırması için tasarlanmıştır.

2 Mayıs 2013 Perşembe

GÜZEL BİR REKLAM

MEDYA PLANMASI


İletişim kampanyasının orijinal ve etkili planlanması, kampanyanın başarılı olması için tek başına yeterli neden değildir.
Medya planlaması hazırlanırken belirlenmesi gereken öncelikli hususlar kampanyada verilecek olan mesajların doğru seçilmesi ve hedef kitlenin belirlenmesidir. Belirlenecek olan anahtar mesajlar doğrultusunda hedef kitle belirlenir ve planlama hazırlanır.
Doğru ve sağlıklı bir medya planı için sistemli bir medya analizi yapılması gerekmektedir. Asıl amaç, belirlenen hedefler doğrultusunda, doğru hedef kitleye, doğru zamanda ve doğru yerde ulaşılmasını sağlayarak satın alma eylemini gerçekleştirmek veya ürün bilinirliğinin artırılmasını sağlamaktır.
Bir medya planlaması hazırlanırken cevap verilmesi gereken sorular vardır;
Kampanyada verilmek istenen ana mesaj nedir?
Hedef kitle (tüketici) kimdir?
Hedef kitleye hangi mecralar aracılığı ile ulaşılmalıdır?
Hangi zamanda yapılmalıdır?
Bütçe nedir?
Medya planlaması 6 süreçte gerçekleştirilebilir;
Ürün analizi:
İlk aşamada ürün analizi yapılır. Özellikleri nelerdir, hayatımızdaki yeri nedir, ne olabilir, faydaları nelerdir gibi soruların cevapları bulunarak ürün hakkında geniş çaplı bilgilenme çalışması hazırlanır.
Ürün hakkında her detay bilinmelidir. Pazardaki yeri araştırılır. Ürünün giriş, gelişim, büyüme, olgunluk veya düşüş dönemlerinden hangisinde olduğu kampanya iletişimini belirlemek açısından oldukça önemlidir.
Hedef kitle tespiti:
Kampanyanın hangi hedef kitleye hitap edeceğini belirlemek ürünün bilinirliğini artırmak açısından oldukça önemlidir. Ürünün özellikleri ile belirlenen hedef kitlenin özellikleri birbiriyle uyuşmalıdır. Bu sebeple hedef kitle çok iyi analiz edilmelidir. Hedef kitle belirlenirken dikkat edilecek iki önemli unsur vardı;
Hedef kitlenin demografik özellikleri;
Yaş
Cinsiyet
Medeni durum
Sosyoekonomik düzey
Meslek
Eğitim
Hedef kitlenin psikografik özellikleri;
Kişisel ilgi alanları
Tüketim alışkanlıkları
Medya araçlarının tercihi ve uygulanacak yöntem:
Bu aşama medya planlamasının en kilit noktasıdır. Hedef kitleye doğrudan ulaşılacak medya araçları seçilmelidir. Hangi bölgede hangi kitle hangi iletişim aracını kullanıyor sorularının çok iyi cevaplanması gerekmektedir.
Bu süreçte ilk sürecin etkileri büyüktür. Ürünün hangi dönemde olduğu medya stratejisini oluşturmak ve araçları seçmek açısından önemlidir.
İletişim kampanyasının etkili olmasındaki önemli unsurlardan biri de medya ile ilişkilerdir.
Belirlenen tarih aralıklarında medya bilgilendirmek amaçlı medyaya basın bültenleri gönderilmelidir. Kampanya bilgilendirmesi yapılmalıdır.
Hedeflenen oranların analizi:
İletişim kampanyasının ne kadar anlaşılabilir olduğunu gösteren süreçtir. Kampanya boyunca belirli aralıklarla ufak çaplı kamuoyu yoklaması yapılmalıdır.
Bütçe değerlendirmesi:
Bütçe değerlendirmesi yapılır. Kampanyanın başarı oranı ile bütçe karşılaştırılır. Kampanya hedeflerine ulaşılıyorsa kurum kampanya dönemini zarar görmeden verimli şekilde geçiriyor demektir.
Raporlama ve değerlendirme;
Medya planlamasının son aşamasıdır. Bütün kampanyanın değerlendirme sürecidir. Kampanya boyunca yapılan analizler birleştirilerek kuruma raporlama yapılır. Bu raporlama ile kampanyanın ne kadar başarılı olduğu, nerelerde başarılı olduğu, kimlere ulaşıldığı, hangi döneminde başarısız olunduğu, bütçeye uygun olup olmadığı gibi unsurlar belirlenir. Ortaya çıkan sonuçlar doğrultusunda iletişim kampanyasında düzenlemeler yapılır.

KAYNAKLAR
http://www.halklailiskiler.com/