25 Haziran 2013 Salı

TWİTTER

  Twitter bir mesajlaşma servisidir. En fazla 140 karaktere izin verir. Bu kolay okunmasına ve kolay yazılmasına olanak sağlar. Twitter’daki mesajlar herkese açıktır (korumalı hesaplar hariç).
  Following, takip etmek anlamındadır. Twitter’da kendilerini takip ettiğiniz, mesajlarını okuduğunuz insanları tanımlamak için kullanılır.

 Follower, takip eden kişi anlamındadır. Twitter’da sizin mesajlarınızı takip eden insanları tanımlamak için kullanılır.
  İnsanların en çok okuduğu Tweet’lere pratik çok fazla vakit harcamadan ulaşmak istiyorsanız  Twitt(url)y (http://twitturly.com) ya da  TweetMeme (http://tweetmeme.com) gibi servisleri kullanabilirsiniz.
 Twitter'da en sık kullanılan URL kısaltıcısı Bitly'dir.

Twitter'da 140 karakterden daha uzun tweet yazmak istiyorsanız www.twitlonger.com yada www.long-tweets.com gibi siteleri kullanabilirsiniz.
 onemilliontweetmap.com adlı web sitesine girdiğinizde sizi bir dünya haritası bekliyor ve son 1 milyon tweetin atıldıkları lokasyonları görebiliyorsunuz.

18 Haziran 2013 Salı

ARAMA MOTORU OPTİMİZASYONU (SEO) (BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİ DERS NOTLARI)


Arama Motoru Optimizasyonun Temelleri
  Arama motoru optimizasyonu sadece organik arama sonuçlarını etkiler. Google Adwors gibi ücretli  veya sponsorla sağlanan sonuçlar üzerinde etkisi yoktur.


  Başlık etiketi, hem kullanıcılara hem de arama motorlarına belirli bir sayfanın konusunun ne olduğunu belirtir.Bir HTML dökümanında <title> etiketi <head> etiketi içinde bulunmalıdır. İdeal olarak sitenizdeki her sayfa için özgün bir başlık oluşturmalısınız.
Eğer dökümanınız arama sonuçları sayfanızda görünüyorsa, başlık etiketi içeriği genellikle arama sonucundaki ilk satırda görüntülenir. Kullanıcıya, aradığı terimle bulduğu sayfanın ne kadar ilgili olduğunu göstermeye yardımcı olur.
Anasayfanızın başlığında web sitesinizin/işletmenizin adı yer alabilir ve ayrıca bulunduğunuz bölge veya temel faaliyet alanlarınız ve hizmetleriniz gibi bazı önemli bilgileri ekleyebilirsiniz.

  Bir sayfanın tanım("description") meta etiketi, Goole ve diğer arama motorlarına sayfanın ne hakkında olduğuna dair özet bilgi sağlar. Sayfa başlığı birkaç kelime veya deyimden oluşurken sayfanın tanım meta etiketi bir veya iki cümleden veya kısa paragraftan oluşabilir. Google Web Yöneticisi Araçları içerik analizi bölümü, tanım meta etiketlerinin çok kısa, çok uzun veya çok defa tekrarlandığını belirten kullanışlı araçlar sağlar(aynı bilgi başlık <title> etiketi için de sağlanır). Başlık etiketinde olduğu gibi, tanım meta etiketi de HTML dokümanınızın <head> etiketi içinde yer almalıdır.

  Tanım meta etiketleri önemlidir, çünkü google bunları sayfalarınız için kısa bir özet olarak kullanabilir. "Kullanılabilir" diyoruz, çünkü sayfanızdaki yazılı metinde arama terimiyle eşleşen bölümü de görüntüleyebiliriz. Snippet'lar bir sayfanın başlığının altında, sayfanın URL'sinin üstünde görüntülenir.
  Kullanıcı araması ile eşleşen terimler snippet bölümünde koyu renkle belirtilir. Bu şekilde kullanıcıya aradığı terimin sayfadaki içerik ile eşleşip eşleşmediği hakkında ipucu verir.
   Web sitenizdeki dokümanlar için açıklayıcı kategoriler ve dosya adları vermeniz, hem sitenizin daha düzenli hale getirilmesine hem de dokümanlarınızın arama motorları tarafından daha iyi taranmasına yardımcı olur.
  Unutmayın ki bir dokümanın URL'si Google'daki arama sonuçlarının bir parçası olarak dokümanın başlığı ve snippet bölümü altında görüntülenir.